اموزشی آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ جمعه 4 اسفند 1391برچسب:پیوند کووالانسی, چگونگی تشکیل پیوند کووالانسی,, :: 15:57 :: نويسنده : هرسه نویسنده
در واکنش بین فلزات و نافلزات، اتمهای فلزی به از دست دادن الکترون و اتمهای نافلزی به جذب الکترون گرایش دارند. در نتیجه، در این واکنشها، الکترونها از اتمی به اتم دیگر منتقل میشوند و ترکیبات یونی به وجود میآید.
وقتی اتمهای نافلزات بر هم اثر میکنند، انتقال الکترونی از اتمی به اتم دیگر رخ نمیدهد، زیرا توانایی جذب الکترون دو اتم، مشابه (و هرگاه هر دو اتم از یک عنصر باشند، یکسان) است. به این ترتیب به جای انتقال، الکترونها بین دو اتم قرار میگیرند و به اشتراک گذارده میشوند.
آنچه اتمهای یک مولکول را به هم نگه میدارد، پیوند کوالانسی است، که در آن دو اتم، در الکترونهای پیوندی، شریکند. پیوند یگانه کوالانسی، متشکل از یک جفت الکترون (دارای اسپین مخالف) است، که اوربیتالی از هر دو اتم پیوند شده را اشغال میکند.
برای مثال، پیوندی را که بین دو اتم هیدروژن تشکیل میشود در نظر بگیرید. هر اتم تنهای هیدروژن، تک الکترونی دارد که در یک اوربیتال
![]() ![]() مولکول هیدروژن را میتوان با نماد
![]() ![]() ![]() فرمول هیدروژن،
![]() ![]() ![]() ![]() ساختار مولکولها را، اغلب میتوان با استفاده از نماد عناصر به همراه نقطههایی که نماینده الکترونهای والانس هستند، نشان داد. این فرمولهای الکترون- نقطهای را ساختار والانس پیوندی یا ساختار لوئیس مینامند.
![]() این نامگذاری به افتخار گیلبرت. ن. لوئیس، که این نظریه پیوند کوالانسی را در سال 1916 مطرح کرد انجام گرفته است. نظریه لوئیس تأکید میکند که اتمها برای رسیدن به آرایش الکترونی گازهای نجیب، پیوند کوالانسی تشکیل داده، مولکولها را بوجود میآورند. برای بیشتر اتمها معنی این گفته رسیدن به آرایش هشتایی است، ولی برای هیدروژن آرایش دو الکترونی هلیم پایدار است.
مولکول، هیدروژن دو اتمی است. برخی عناصر دیگر نیز به صورت مولکول دو اتمی وجود دارند. هر اتم هالوژن (عنصر گروه
![]() ![]() تنها یک جفت الکترونی که بین دو اتم قرار گرفته است در دو اتم مشترک است و پیوند کوالانسی را تشکیل میدهد. توجه کنید که در محاسبه هشتایی هر اتم، الکترونهای پیوندی دوبار به حساب میآیند، برای هر اتم یکبار.
اغلب میتوان تعداد پیوندهای جفت الکترونی را که یک اتم در یک مولکول بوجود میآورد از تعداد الکترونهای مورد نیاز برای پر شدن پوسته والانس آن اتم، پیشبینی کرد. چون برای نافلزات، شماره گروه در جدول با تعداد الکترونهای والانس برابر است، میتوان پیشبینی کرد که عناصر گروه
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() دقت کنید که در این مولکولها، هر اتم هیدروژن را میتوان دارای پوسته
![]() نظرات شما عزیزان: پيوندها
|
|||
![]() |